Smittar jag om mitt barn har vattkoppor

13 oktober 2023
Jon Larsson

?

Översikt över vattkoppor

hobbies for kids

När ens barn drabbas av vattkoppor är det vanligt att föräldrar undrar om de kan smitta andra. Vattkoppor är en mycket smittsam virussjukdom som främst drabbar barn. I denna artikel ska vi titta närmare på hur vattkoppor smittar och vilka försiktighetsåtgärder man kan vidta.

Vad är vattkoppor och vilka typer finns det?

Vattkoppor, även känt som varicella, är en virusinfektion som framför allt påverkar barn mellan 1 och 10 år. Det orsakas av varicella-zoster-viruset (VZV) och kännetecknas av kliande utslag över hela kroppen. Vattkoppor kan vara mycket smittsamt och överförs ofta genom direktkontakt med blåsorna eller genom att andas in luften där barnet befinner sig. Vanligtvis är smittsamheten högst från ett par dagar före utslagen dyker upp tills alla blåsor har krustat över.

Det finns även en annan form av varicella-zoster-viruset som kan orsaka bältros hos äldre personer. Bältros är en smärtsam sjukdom som kännetecknas av blåsor och utslag längs en nervbanas förlopp. Det är dock viktigt att förstå att bältros inte smittar genom direktkontakt, utan personer som inte har haft vattkoppor kan istället smittas av någon med bältros om de kommer i kontakt med vätskan från blåsorna. Det är därför viktigt att undvika direktkontakt med personer som har aktiv bältros.

Kvantitativa mätningar om smittsamhet

Enligt forskning är ungefär 90% av personer som inte har haft vattkoppor tidigare mottagliga för viruset och kan smittas genom direktkontakt med en person med vattkoppor. Denna höga smittsamhetsgrad beror på att viruset sprids både genom luften och genom direktkontakt med blåsorna. Det är också viktigt att komma ihåg att smittsamheten är som högst under de första dagarna när utslagen börjar synas och fortsätter tills alla blåsorna har krustat över.

Skillnader i smittsamhet

Föräldrar är ofta oroade över om deras barn kan smitta andra barn även efter att blåsorna har krustat över. Enligt experter är risken för smitta låg när blåsorna har krustat över och huden inte längre är inflammerad. Barnet kan dock fortfarande smitta andra om de har sår som har öppnats upp eller om blåsorna börjar klia och barnet river på dem. Det är därför viktigt att fortsätta vara försiktig och vidta försiktighetsåtgärder tills barnet har återhämtat sig helt.

Historisk genomgång av för- och nackdelar

För några årtionden sedan var det vanligt att föräldrar arrangerade ”vattkoppsfester” där barn med ovaccinerade barn bjuds in för att smittas av vattkoppor i tidig ålder. Syftet var att bygga upp naturlig immunitet mot sjukdomen och undvika mer allvarliga komplikationer senare i livet. Denna praxis har dock blivit omdiskuterad och rekommenderas inte längre av medicinska experter.

Vaccination mot vattkoppor har blivit i det närmaste rutin i många länder, och syftar till att minska antalet fall och förhindra allvarliga komplikationer hos både barn och vuxna. Vaccinet anses vara säkert och effektivt och erbjuds vanligtvis till barn vid en viss ålder. Detta har i hög grad minskat förekomsten av vattkoppor i samhället och minskat risken för allvarliga komplikationer.

Förekomst av vattkoppor idag

Trots vaccinationer förekommer fortfarande fall av vattkoppor världen över. Det beror delvis på att inte alla barn vaccineras eller att de inte får fullständig immunitet efter vaccinationen. Det kan också finnas situationer där personer som inte kan vaccinera sig av medicinska skäl riskerar att smittas.



Avslutande ord

Sammanfattningsvis är vattkoppor en mycket smittsam virussjukdom som kan överföras via direktkontakt eller luften. Risken för smitta är som högst när blåsorna är öppna och fortsätter tills blåsorna har krustat över. Försiktighetsåtgärder bör vidtas för att undvika smitta, särskilt om barnet har sår eller kliar på blåsorna. Vaccination mot vattkoppor är starkt rekommenderat och har bidragit till att minska förekomsten av sjukdomen. För att skydda både ens eget barn och andra i samhället är det viktigt att vara medveten om smittrisken och vidta lämpliga åtgärder.

FAQ

Är vaccination mot vattkoppor nödvändigt?

Vaccination mot vattkoppor rekommenderas starkt för att minska risken för smitta och för att undvika allvarliga komplikationer hos både barn och vuxna. Det är en säker och effektiv metod som har bidragit till att minska förekomsten av vattkoppor i samhället.

Hur smittar vattkoppor?

Vattkoppor smittar framför allt genom direktkontakt med blåsorna eller genom att andas in luften där barnet befinner sig. Smittsamheten är högst från ett par dagar före utslagen dyker upp tills alla blåsor har krustat över.

Kan mitt barn smitta andra även efter att blåsorna har krustat över?

Risken för smitta är låg när blåsorna har krustat över och huden inte längre är inflammerad. Barnet kan dock fortfarande smitta andra om de har sår som har öppnats upp eller om blåsorna börjar klia och barnet river på dem.

Fler nyheter